Baranyai kókuszos szelet

Megosztom:
Baranyai kókuszos szelet // Nonstop Rádió

Elkészítési idő: kb. 2 óra / 36 szelethez

Hozzávalók:
» a tésztához:
     25 dkg finomliszt
     1 cs sütőpor
     1 ek keserű kakaópor
     15 dkg porcukor
     1 tojás
     12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin
» a tepsi kikenéséhez vaj vagy sütőmargarin
» a kókuszos töltelékhez:
     6 tojásfehérje
     10 dkg kristálycukor
     15 dkg kókuszreszelék
» a vaníliás krémhez:
     6 tojássárgája
     3 csapott ek finomliszt
     3 dl tej
     12,5 dkg vaj vagy sütőmargarin
     15 dkg porcukor
     vaníliarúd
» a csokoládémázhoz:
     2 ek víz
     6 ek porcukor
     2 ek keserű kakaópor
     5 dkg vaj vagy sütőmargarin

Baranyai kókuszos szelet // Nonstop Rádió
A tésztához a lisztet a sütőporral, a kakaóporral és a porcukorral összeforgatjuk. Ezután a tojással és a puha (szobahőmérsékletű) vajjal (vagy margarinnal) összegyúrjuk. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk. A tésztát kettéosztjuk, az egyiket közepes tepsi nagyságúra (kb. 24×30 cm) nyújtjuk (ez nem könnyű, mert szakad, ezért tegyük a tésztát 2 folpack-lap közé és úgy nyújtsuk), majd tegyük a tepsibe.

A kókuszos töltelékhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beledolgozzuk a cukrot, majd a kókuszreszeléket is. Egyenletesen a tésztára kenjük. A másik tésztalapot is tepsinagyságúra nyújtjuk, a kókuszos masszára illesztjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ℃; légkeveréses sütőben 165 ℃) 28-30 percig sütjük.

A vaníliás krémhez a tojássárgáját a liszttel és a tejjel simára dolgozzuk, folyamatosan keverve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve egy hideg lábasba átkanalazzuk, hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) vajat a porcukorral és a vaníliarúd belsejével jól kikeverjük, kanalanként beledolgozzuk a főzött tejes krémet is. A kihűlt tésztára kenjük.

A mázhozvalókat egy lábasban kevergetve melegítjük, míg minden elolvad benne. Egy kicsit hűlni hagyjuk, de még mielőtt megdermedne, a süteményre öntjük és szépen elsimítjuk.

Tipp: a sütemény még különlegesebben mutat, ha nem kockára vagy téglalap alakúra, hanem rombusz formára vágod fel! 😉

(forrás: Príma Konyha)

Megosztom: