Libahúsos lencseleves

Megosztom:
Libahúsos lencseleves // Nonstop Rádió

Elkészítési idő: 1 óra + a combok főzése és a lencse áztatása

Hozzávalók:
     4 füstölt libacomb
     25-30 dkg lencse
     2 sárgarépa
     1 petrezselyemgyökér
     2 babérlevél
     fél kiskanál Piros Arany, vagy Erős Pista
     1 ek mustár
     4 ek olaj
     1 ek finomliszt
     1 kis pohár (150 gr) tejföl
     1 kk tárkonyos ételecet vagy citromlé

Libahúsos lencseleves // Nonstop Rádió

A főzést megelőző este a libacombokat egy fazékba rakjuk és annyi vízben, amennyi ellepi puhára főzzük. (Ez kb. 2 liternyi) Levében hűlni hagyjuk.

A lencsét átválogatjuk és 2-3 órára vagy akár egész éjszakára hideg vízbe áztatjuk.

A répát és a gyökeret megtisztítjuk, karikára, vagy kockára vágjuk.

A libacombok főzőlevét egy fazékba öntjük. A beáztatott lencsét leszűrjük, a zöldségekkel együtt a főzőlébe rakjuk és feltesszük főni. A babérlevéllel fűszerezzük, a Piros Arannyal és mustárral ízesítjük. Amint forr, kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefedjük. Kb. 45 percig főzzük, ezalatt a lencse is, a zöldségek is megpuhulnak.

Libahúsos lencseleves // Nonstop Rádió

Közben egy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, majd a lisztet kb. 1 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk rajta. Megvárjuk, amíg kihűl, azután tejföllel simára keverjük. Egy keveset a forró levesből belemerünk, így öntjük a többihez. 2-3 percig főzzük, ezalatt a leves kissé besűrűsödik.

Az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, ha szükséges utánafűszerezzük. Tálalás előtt a puha libacombokat, – amiből személyenként egyet számolunk -, megforrósítjuk benne. Puha kenyeret, vagy libatepertős pogácsát kínálunk hozzá. A levest őrölt fekete borssal, zúzott fokhagymával, majorannával és fölaprított petrezselyemmel is fűszerezhetjük.

(forrás: Príma Konyha)

Megosztom: