Artist - Song Title Nonstop Rádió – csak zene a '80-as évektől napjainkig

Csak 20 másodperc

Tudtad, hogy ha 20 másodpercig ölelsz valakit, a szervezetedben csodák történnek?

Egy átlagos ölelés mindössze 3 másodperc. Gondoltad volna? Pedig hogy szeretjük, igaz? :)

20 másodperc ölelésNem mintha egy három másodperces ölelésnek ne lenne jelentősége, de az ideális időtartam ennél a cselekvésnél húsz másodperc. (!!!) A kutatók (biztos britek :)) ugyanis felfedezték, hogy ha az ölelkezés 20 másodpercig, vagy annál is tovább tart, annak mélyterápiás hatása van a testre és a lélekre. Mmmm, végre valami, ami kellemes és hasznos, igaz?

A tudományos állítás úgy szól, hogy a jelenség oka az, hogy a jó ölelés oxytocin hormont termel, ami a boldogságért felelős hormonunk, vagy amit "szerelmi hormonnak" is neveznek. Ennek pedig számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve. Az ölelés ugyanis oldja a stresszt, csillapítja a fájdalmat, javítja az immunrendszert, ellazítja az izmokat, csökkenti a feszültséget, biztonságérzetet ad, és növeli az önbizalmat. És akkor még nem is szóltunk arról, hogy ölelés közben és után egyszerűen csak jól érezzük magunkat. Ami a jótékony hatások sokaságát illeti, talán csak a meditáció és a nevetés érhet a nyomába.

Jellemzően olyan tevékenységek közben jutunk a hipotalamuszból érkező oxitocinhoz, mint a kutya- vagy macskasimogatás, a táncolás, az együtt éneklés vagy éppen az orgazmus.

20 másodperc ölelésMár az sokat számít, ha például egy párnak összeér a keze, a válla, hogy a nap során újra és újra megérintik egymást. Az ölelésnél viszont nem nagyon lehet becsapni a másikat. Ha nincs érzelmi töltete, ha csak egy megjátszott egészségügyi ölelés, amelyet előírtak, akkor olyan, mintha nem is lenne.

Ezt a nyugtató anyagot pedig mi magunk adhatjuk egyetlen hosszabb öleléssel. Szóval ölelésre fel! Babusgasd a gyerekeket, öleld-csókold a szerelmedet, szeretteidet, puszilgasd a cicádat, kutyádat, mert az ölelés jóóó!