A magyar rádiózás napja

Megosztom:
A magyar rádiózás napja

1925. december 1-jén indult el a rendszeres rádiós sugárzás Magyarországon. Az első adásban hangversenyt közvetítettek. A rádióadó Budapest néven jelentkezett be és három nyelven köszöntötték a hallgatókat. Az ünnepélyes esemény miatt azóta december 1-je a magyar rádiózás napja.

A hallgatókat 1925-ben a Magyar Királyi Posta vezérigazgatója, a Rákóczi út 22. szám alatt lévő stúdióból ezekkel a szavakkal köszöntötte:

Családi rádiózás, 1938.

“A magyar Rádióhírmondó budapesti adóállomása, mint a magyar találmányú fémvezetéses Telefonhírmondó utódja, nagynevű elődjének stúdióvá átalakított helyiségéből most kezdi meg hivatalosan működését és rendes programját, amelyet a Magyar Királyi Posta technikai eszközeivel a csepeli állomás útján 546 méteres hullámhosszal szór szét az éterben.”

A rendszeres rádióadás megindulását at 1925. november 10-én megjelent rádiórendeletben szabályozták.

A rádióadás állami monopólium volt, melynek technikai hátterét a Magyar Királyi Posta biztosította, a műsorokat pedig a Telefonhírmondó készítette. Így biztosították a heti 50 órás adásidőt. 🙂

1949-ben a Budapest1-et Kossuth Rádiónak, a Budapest2-t pedig petőfi Rádiónak nevezét el és az MTI-től különválva létrejött a Magyar Rádióhivatal. Mára pedig – az 1996-os médiatörvény értelmében – Magyar Rádió Zrt-nek hívják.

A gyors technikai fejlődést bizonyítja, hogy az első adás egy 2 kW teljesítményű adón keresztül jutott az éterbe, majd 1933-ban már egy 120 kW teljesítményű óriásadót helyeztek üzembe, mely a Budapest1 adását sugározta.

Mára már természetes, hogy nem csak az éterben sugárzott rádiókat, hanem internetes rádiókat is hallgathatunk és az állami rádiók mellett több országos kereskedelmi adó és helyi rádióadók is működnek.

Bár a televízió megjelenésével a rádiók fokozatosan veszítettek népszerűségükből, de – a sok-sok rádióadót nézve – a műfaj még nem ment ki a divatból.

Egy érdekesség a végére:

A Szabó család // FortepanA Szabó család 1959. június 30-tól 2007-ig, 48 éven át a Magyar Rádióban hallható rádiós szappanopera volt, egy csapásra óriási népszerűségre tett szert. 2500. adását, mely a történet befejezése volt, 2007. május 21-én adta le a Kossuth Rádió.

A rádiójáték egy angyalföldi család életéről szól, cselekményét a hallgatók egy része valóságos történésnek képzelte, a színészeket sokan élő személyeknek hitték, mivel a szereplők nevét az alkotók csak a századik adás után tették közzé.

A legtöbb részt a Rádió 14-es stúdiójában vették fel. A műsor népszerűsége az 1960-as években volt a legnagyobb, később fokozatosan csökkent. A Szabó család által egy új, öntörvényű rádiós műfaj született.

 

/forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, wikipedia/

Megosztom: